Fietsergometrieonderzoek

Met een fietsergometrieonderzoek (ook wel "de fietstest" genoemd) wordt gekeken tot welke lichamelijke inspanning u in staat bent. Dankzij deze test krijgt u inzicht in het functioneren van uw hart en/of longen tijdens inspanning.

Voorbereiding

Om de fietstest zo goed mogelijk te laten verlopen, mag u vanaf twee uur voor de test niet uitgebreid eten en geen zware inspanning verrichten. Als u longmedicatie heeft, kunt u de medicatie gewoon blijven gebruiken. Het is fijn om tijdens de fietstest gemakkelijk zittende kleding en goede schoenen te dragen. U mag geen nagellak op uw nagels hebben; dit verstoort de zuurstofmeting via de vinger. Het is verder belangrijk dat u rustig aan het onderzoek begint. Zorg er daarom voor dat u op tijd aanwezig bent.  

Het onderzoek  

Voordat u gaat fietsen, wordt er een korte blaastest afgenomen. Hiermee worden de normaalwaarden berekend. Daarna wordt u verzocht de bovenkleding uit te doen voor het maken van een hartfilmpje (ECG). Nadat de plakkers op de borst zijn aangebracht, blijven deze gedurende de test zitten. U krijgt een jasje aan van het ziekenhuis. Hierna wordt onder plaatselijke verdoving een slangetje (infuus) in de slagader van uw arm gebracht. Ook het slangetje blijft tijdens het onderzoek zitten. Aan het slangetje zit een kraantje, zodat de longarts af en toe bloed bij u kan afnemen. Uit het bloed kan de arts belangrijke informatie halen, zoals het zuurstofgehalte, koolzuurgehalte en de zuurgraad.

Vervolgens neemt u plaats op de hometrainer en krijgt u nog een knijpertje op de vinger en een bloeddrukband om uw arm. Uw ademhaling wordt tijdens de hele test gemeten met behulp van een kapje over uw mond en neus. U kunt gewoon door het kapje heen lucht in- en uitademen.

De eerste drie minuten fietst u zoals u normaal zou fietsen, daarna wordt het fietsen iedere minuut automatisch zwaarder. Het is dan alsof u tegen een helling op fietst die steeds steiler wordt. Probeer met dezelfde snelheid zo lang mogelijk door te blijven fietsen. Uw snelheid kunt u controleren op een metertje op de fiets. Tijdens de fietstest wordt u door de longfunctieanalist een paar keer gevraagd zo diep mogelijk in te ademen. Voor een goede interpretatie van de gegevens is het belangrijk dat u zich maximaal inspant. Daarna fietst u nog ongeveer drie minuten uit (de helling weer af).

Na afloop van het onderzoek wordt het slangetje uit uw arm gehaald. U krijgt dan een drukverband om de arm dat twee uur moet blijven zitten. Hierna kunt u het verband zelf verwijderen. De fietstest wordt over het algemeen als vermoeiend ervaren, dus neem voldoende rust na afloop van de fietstest.

Duur van het onderzoek

Het fietsen zelf duurt zo’n vijftien minuten. Het gehele onderzoek neemt ongeveer 45 minuten in beslag.

Uitslag  

De uitslag van het onderzoek zal bij uw volgende bezoek door uw behandelend arts met u worden besproken.