Endoscopische echografie vanuit de slokdarm (EUS)

Het onderzoek vindt poliklinisch plaats op de endoscopieafdeling, 4e etage, zone C4-S. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten en is niet pijnlijk. U zult ongeveer een halve dag in het ziekenhuis verblijven. 

Doel van het onderzoek

Het doel van het EUS-onderzoek is om met behulp van echografie vanuit de slokdarm weefsel te verkrijgen van klieren die zich tussen uw longen bevinden. Het celmateriaal dat met behulp van een dunne naald verkregen wordt, zal onder een microscoop gelegd worden om een diagnose te stellen. Wanneer er al een diagnose gesteld is, zal worden beoordeeld in hoeverre de ziekte is uitgebreid.

Voorbereiding

De ochtend van het onderzoek moet u nuchter zijn. Dit houdt in dat u vanaf de avond ervoor 12 uur 's nachts niets meer gegeten of gedronken mag hebben. Wanneer u bloedverdunnende middelen gebruikt, is het van belang dat u dit vertelt aan uw behandelend arts.

Het onderzoek

Voorafgaande aan het onderzoek zal de longarts u uitleg geven waarom dit onderzoek zinvol is en hoe dit zal plaatsvinden. Op de afdeling zal bij u een klein naaldje (infuus) in de arm worden ingebracht. Voor het onderzoek begint, zal de keel verdoofd worden met een verdovingsspray. Tijdens het onderzoek wordt een plastic bijtring in de mond gedaan om te voorkomen dat u op de echo-endoscoop bijt.

Via het infuus krijgt u een slaapmiddel toegediend dat ervoor zorgt dat u zo min mogelijk last ondervindt van het onderzoek. U voelt zich wat slaperig en u zult van het onderzoek weinig merken. Dit slaapmiddel werkt na het onderzoek snel uit en u zult hier ook geen verdere hinder van ondervinden.

U zult op de linkerzijde gaan liggen, waarna de endoscoop (een flexibel slangetje met daarop de echokop) via de mond in de slokdarm wordt ingebracht. De arts zal u hierna vragen om het slangetje door te slikken, wat over het algemeen erg snel en gemakkelijk gaat. Het inslikken van de scoop bemoeilijkt het ademhalen niet en als het slangetje eenmaal is ingeslikt ervaart men het aanwezig zijn van de scoop in de slokdarm meestal niet als hinderlijk. De luchtweg blijft vrij met dit onderzoek.

Wanneer er wat slijm of speeksel in uw mond ophoopt kunt u dit doorslikken. De verpleegkundige zal daarnaast ook het eventueel aanwezige slijm wegzuigen met een klein zuigslangetje.

Nadat de echo-endoscoop in de slokdarm is geplaatst, zal de arts met behulp van echobeelden de tussen de longen gelegen lymfeklieren gaan onderzoeken. Zo nu en dan zal de longarts weefsel met een dunne naald opzuigen. Hier voelt u echter niets van. Het onderzoek neemt gemiddeld 20 minuten in beslag. Het weefsel wordt na het onderzoek onderzocht onder de microscoop en een week na het onderzoek ontvangt u bericht over de uitslag hiervan. Tijdens het onderzoek houden wij uw lichaamsfuncties, zoals uw hartslag en zuurstofgehalte in het bloed, goed in de gaten.

Tot slot

Na het onderzoek mag u een uur niets eten of drinken omdat u uzelf zou kunnen verslikken. Dit komt omdat uw keel verdoofd is voor het onderzoek. Na het onderzoek mag u gewoon weer naar huis. Wanneer u echter met de auto bent is het verstandig dat iemand anders u naar huis rijdt. Rden hiervoor is dat het roesje dat u gekregen heeft van invloed zou kunnen zijn op uw rijvaardigheid.