Endoscopische echografie vanuit de luchtpijp (EBUS)

Het onderzoek vindt poliklinisch plaats op de endoscopieafdeling, 4e etage, zone C4-S. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten en is niet pijnlijk. In totaal zult u ongeveer een halve dag in het ziekenhuis doorbrengen. 

Doel van het onderzoek

Het doel van het EBUS-onderzoek is om met behulp van een echografie vanuit de luchtpijp weefsel te verkrijgen van klieren die zich tussen uw longen bevinden. Het celmateriaal dat met behulp van een dunne naald verkregen wordt, zal onder een microscoop gelegd worden om een diagnose te stellen. Wanneer er al een diagnose gesteld is, zal worden beoordeeld in hoeverre de ziekte is uitgebreid.

Voorbereiding

De ochtend van het onderzoek moet u nuchter zijn. Dit houdt in dat u vanaf 12 uur 's nachts niets meer gegeten of gedronken mag hebben. Wanneer u bloedverdunnende middelen gebruikt, is het van belang dat u dit doorgeeft aan uw behandelend arts.

Het onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek zal de longarts u uitleg geven over het nut van het onderzoek en hoe dit zal plaatsvinden. Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u ook een codeïnetablet om een eventuele hoestprikkel te onderdrukken. Op de afdeling zal bij u een klein naaldje (infuus) in de arm worden ingebracht. Voor het onderzoek begint zal de keel verdoofd worden met een verdovingsspray. Tijdens het onderzoek wordt een plastic bijtring in de mond gedaan. Dit om te voorkomen dat u op de echo-endoscoop (een slangetje met geluidsgolven) bijt.

Via het infuus krijgt u een slaapmiddel toegediend dat ervoor zorgt dat u zo min mogelijk last ondervindt van het onderzoek. U voelt zich wat slaperig en u zult van het onderzoek weinig merken. Dit slaapmiddel werkt na het onderzoek snel uit en u zult hiervan geen verdere hinder ondervinden.

Aan het begin van het onderzoek zal de arts het kijkinstrument via de mond in de luchtpijp brengen. Direct na het inbrengen kunt u prikkeling voelen van de luchtpijp waardoor u kunt hoesten. De arts zal dit direct extra verdoven met verdovingsdruppels, zodat u hiervan gedurende onderzoek verder zo weinig mogelijk last ondervindt.

Wanneer er zich wat slijm of speeksel in uw mond ophoopt, kunt u dit doorslikken. De verpleegkundige zal daarnaast ook het eventueel aanwezige slijm wegzuigen met een klein zuigslangetje.

Nadat de echo-endoscoop in de luchtpijp is aangebracht, zal de arts met behulp van echobeelden de tussen de longen gelegen lymfeklieren gaan onderzoeken. Zo nu en dan zal de longarts weefsel met een dunne naald opzuigen. Hier voelt u echter niets van.

Het onderzoek neemt gemiddeld 20 minuten in beslag. Het weefsel wordt na het onderzoek onderzocht onder de microscoop en een week na het onderzoek ontvangt u bericht over de uitslag hiervan. Tijdens het onderzoek houden wij uw lichaamsfuncties, zoals uw hartslag en zuurstofgehalte in het bloed, goed in de gaten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u een uur niets eten of drinken omdat u uzelf zou kunnen verslikken. Dit komt omdat uw keel voor het onderzoek verdoofd is. Na het onderzoek mag u gewoon weer naar huis. Wanneer u echter met de auto bent gekomen, is het verstandig dat iemand anders u naar huis rijdt. Reden hiervoor is dat het roesje dat u gekregen heeft van invloed zou kunnen zijn op uw rijvaardigheid.