Elektrische cardioversie

Een elektrische cardioversie is een behandeling voor hartritmestoornissen. Door het geven van een elektrische impuls aan het hart kan bij een ritmestoornis het normale hartritme worden hersteld. Deze behandeling wordt met name gebruikt wanneer u last heeft van boezemfibrilleren of een boezemflutter

Voorbereiding

Een elektrische cardioversie vindt meestal gepland tijdens een dagopname plaats of wanneer u op de spoedeisende hulp komt. De voorbereiding begint daarom al bij u thuis. Voor de behandeling moet u nuchter zijn. Dit wil zeggen dat u vanaf 0:00 uur niets meer mag eten of drinken. Medicatie kunt u innemen zoals u dat gewend bent, eventueel met een slokje water. Omdat er tijdens de behandeling ECG-plakkers op uw borst en rug worden geplakt is het verstandig om uw huid niet met crème of lotion in te smeren.

Op de dag van de geplande cardioversie meldt u zich op de afgesproken tijd op de afdeling. Een verpleegkundige maakt een ECG (hartfilmpje) en met een monitor wordt uw hartritme in de gaten gehouden. De verpleegkundige zal ook een infuus aanleggen, zodat medicatie en een slaapmiddel kunnen worden toegediend.

De behandeling

De daadwerkelijke behandeling duurt slechts een paar minuten. U wordt voor de behandeling kortdurend door toediening van medicijnen via het infuus in slaap gebracht. Pas u wanneer u helemaal slaapt, zal de cardioloog met behulp van een defibrillator een korte stroomstoot toedienen. Soms is een tweede of derde stroomstoot nodig om uw hart in een normaal ritme te krijgen. U wordt vlak hierna al weer wakker. Vaak krijgt u wat extra zuurstof door een slangetje in uw neus. De cardioloog vertelt u gelijk of de cardioversie is geslaagd. Er wordt een nieuw ECG gemaakt.

Wanneer u goed wakker bent, krijgt u een maaltijd. Als de behandeling zonder problemen is verlopen, mag u in de loop van de middag naar huis. De cardioloog zal u op de polikliniek terugzien. Eventuele wijzigingen in medicatie worden met u bespreken.

Nazorg

De risico's bij een cardioversie zijn heel beperkt. Er is een kleine kans op het ontstaan van een bloedstolsel (thrombus). Om dit te voorkomen krijgt u bloedverdunnende medicijnen. Deze dienen via de thrombosedienst goed ingesteld te zijn.

Doordat u een lichte narcose heeft gekregen, is het niet verstandig om op eigen gelegenheid naar huis te gaan. Uw reactievermogen is afgenomen en u kunt wat last hebben van vergeetachtigheid. Het is dan ook verstandig om van te voren vervoer naar huis te regelen. Uw huid kan na de behandeling wat gevoelig zijn. U kunt dan het beste een vettige crème gebruiken.

Aangezien u een aantal uren op bed zal moeten liggen is het verstandig om een boek of tijdschrift mee te nemen.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact met ons op.