ECG

Een ECG (elektrocardiogram), ook wel hartfilmpje genoemd, geeft informatie over de werking van het hart. Het geeft de cardioloog inzicht in de hartfunctie en het hartritme. Hierdoor kan de cardioloog bijvoorbeeld hartritmestoornissen, of oude, dan wel recente hartinfarcten ontdekken. 

Het elektrocardiogram meet de elektrische activiteit van de hartspier. Door samen te trekken, pompt het hart het bloed door het lichaam. Het samentrekken van de spier wordt aangestuurd door een elektrische prikkel. Deze prikkels zijn voor u niet voelbaar, maar kunnen op bepaalde plaatsen op het lichaam worden geregistreerd. Het ECG maakt hiervan een registratie.

Voorbereiding

Er zijn geen voorbereidingen voor dit onderzoek vereist.

Het onderzoek

De cardioloog of laborant zal uw gewicht vragen of meten en daarna verzoeken uw bovenkleding uit te trekken. Vervolgens kunt u op de onderzoekstafel plaatsnemen.

Er worden 10 ECG-stickers/zuignapjes op uw armen, benen en borstkas geplakt. Deze stickers kunnen de elektrische prikkels registreren en via de apparatuur worden de prikkels omgezet in lijnen op papier. Dit is het algemeen bekende hartfilmpje.

Tijdens de opname van het ECG is het belangrijk dat u heel stil ligt zodat de registratie niet wordt beïnvloed door andere spiersamentrekkingen dan die van het hart.

Het bevestigen van de stickers/zuignapjes en het aansluiten op de apparatuur neemt ongeveer 10 minuten in beslag. Hiervan hoeft u slechts enkele seconden stil en ontspannen te liggen.

Nazorg

Na afloop van het ECG mag u gewoon naar huis.