CT-scan longen

Met behulp van röntgenstraling worden de longen in plakken in beeld gebracht waarna met de computer een driedimensionaal beeld van de longen verkregen wordt. Zo krijgt de longarts een goed en gedetailleerd beeld van de longen en het verloop van de luchtwegen. Een CT-scan geeft ook informatie over de grote vaten, het hart en mogelijk (vergrote) lymfklieren tussen de longen, en in de longen.

Voorbereiding

Er is geen bijzondere voorbereidingen voor dit onderzoek nodig. Wel is het van belang dat u drie uur van te voren nuchter bent en op de dag zelf geen koffie hebt gedronken.

Bent u zwanger? Meldt u dit dan vooraf. Omdat er gebruik wordt gemaakt van röntgenstraling, kan er in dat geval voor een ander onderzoek worden gekozen.

Op de dag van het onderzoek neemt u uw medicijnen in zoals u dat gewend bent. Mensen die diabetes hebben, moeten in sommige gevallen hun medicatie aanpassen. Als dit bij u het geval is, zal uw arts dit met u bespreken.

Wanneer er tijdens het onderzoek gebruik wordt gemaakt van contrastvloeistof, krijgt u een infuusnaaldje in uw hand of arm. Als u allergisch bent voor contrastvloeistof, geeft u dit dan van te voren aan.

Als u een verminderde nierfunctie heeft, dient u vanwege de belasting van de contrastvloeistof vooraf voorbehandeld te worden.

Onderzoek

De laborante zal u vragen om plaats te nemen op de onderzoekstafel. Deze tafel zal langzaam een tunnel in schuiven. In de tunnel bevindt zich een röntgenbuis waarmee foto's worden gemaakt. Deze buis draait tijdens het maken van de foto's rond. Dit veroorzaakt wat lawaai, maar hier voelt u niets van.

Voor het maken van de foto's mag uw hart niet te snel kloppen. De beelden worden anders vaag en onscherp. Uw hartslag mag daarom niet boven de 60 slagen per minuut komen. Wanneer uw hart te snel klopt, kan de arts u bètablokkers - middelen die uw hartslag verlagen -  geven.

Wanneer er contrastvloeistof wordt gebruikt, zal deze stof via het infuus worden ingespoten. De contrastvloeistof verlaat het lichaam uiteindelijk via de urine. Daarom is het verstandig om na het onderzoek een paar extra glazen water te drinken.

Het onderzoek duurt ongeveer dertig minuten. Hierna kunt gewoon naar huis.

Mogelijke complicaties

De risico's van dit onderzoek zijn klein. Door de contrastvloeistof kunt u misselijk worden. Mocht u allergisch zijn voor contrastvloeistof, geeft u dat dan van te voren aan.