CT-scan perfusie van het hart

Een CT hart perfusieonderzoek is een aanvulling op een CT-scan van het hart waarbij de kransslagaders van het het hart beoordeeld worden. 

Uitleg onderzoek

Een CT-scan maakt, met behulp van röntgenstraling, een driedimensionaal (3-D) beeld van het hart. Een CT-hart perfusieonderzoek bestaat uit twee delen. Eerst wordt een CT-scan van uw hart gemaakt, hierop kan de cardioloog het beloop van de kransslagaders beoordelen, ook kunnen eventuele vernauwingen in beeld worden gebracht.

Deze methode geeft echter beperkt informatie over de gevolgen van deze vernauwingen op de doorbloeding van de hartspier. Daarom wordt bij een CT hart perfusieonderzoek een tweede opname gemaakt tijdens inspanning. Omdat het niet mogelijk is om inspanning te leveren in de scanner krijgt u een medicijn toegediend dat inspanning nabootst (adenosine).

Vervolgens wordt tijdens deze medicamenteuze inspanning een tweede scan gemaakt waarbij de doorbloeding van de hartspier in beeld gebracht wordt. Door de eerste scan van de kransslagaders te combineren met de tweede scan van de doorbloeding kan de cardioloog de eventuele vernauwingen in de kransslagaders en de doorbloeding van de hartspier goed beoordelen.

Voorbereiding

Er is geen bijzondere voorbereiding voor dit onderzoek nodig. Wel is het van belang dat u 3 uur van te voren nuchter bent en 24 uur voor het onderzoek geen koffie, thee of chocolade hebt gebruikt. Bent u zwanger meld dit dan vooraf. Omdat er gebruik wordt gemaakt van röntgenstraling, kan er dan voor een ander onderzoek worden gekozen. Op de dag van het onderzoek neemt u uw medicijnen in zoals u dat gewend bent. Patiënten met diabetes moeten in sommige gevallen hun medicatie aanpassen. Als dit bij u het geval is, zal uw arts dit met u bespreken.

U krijgt voor dit onderzoek een infuusnaaldje in beide ellebogen. Door het ene infuus zal contrastvloeistof worden toegediend, het andere infuus wordt gebruikt voor het medicijn dat inspanning nabootst. Als u allergisch bent voor contrastvloeistof geeft u dit dan van te voren aan. Als u een verminderde nierfunctie heeft, dient u vanwege de belasting van de contrastvloeistof vooraf voorbehandeld worden.

Het onderzoek

De laborante zal u vragen om plaats te nemen op de onderzoekstafel. Deze tafel schuift langzaam een tunnel in. In de tunnel bevindt zich een röntgenbuis waarmee foto's worden gemaakt. Deze buis draait tijdens het maken van de foto's rond. Dit veroorzaakt wat lawaai maar hier voelt u niets van.

Voor het maken van de eerste scan mag uw hart niet te snel kloppen. De beelden worden anders vaag en onscherp. Uw hartslag mag daarom niet boven de 65 slagen per minuut komen. Wanneer uw hart te snel klopt, kan de arts u bètablokkers geven: middelen die uw hartslag verlagen. Om uw bloedvaten goed te kunnen afbeelden wordt er contrastvloeistof via het infuus ingespoten. De contrastvloeistof verlaat het lichaam uiteindelijk via de urine. Daarom is het verstandig om na het onderzoek een paar extra glazen water te drinken.

Na de eerste scan wordt er 20 minuten gewacht tot het contrastmiddel uit het hart verdwenen is. U wordt dan uit de scanner geschoven, maar moet wel op de onderzoekstafel blijven liggen. Hierna krijgt u gedurende 4 minuten adenosine, waardoor het hart zich zal inspannen. Hierdoor kunt u het warm krijgen, duizelig en benauwd worden, of klachten van pijn op de borst krijgen. Dit hoort bij het onderzoek, u hoeft zich hierover geen zorgen te maken. Te allen tijde is er een arts aanwezig om u goed in de gaten te houden. Als het medicijninfuus gestopt wordt, nemen de klachten direct af. Het onderzoek duurt ongeveer een uur. Hierna kunt gewoon naar huis.
 

Nazorg

De risico's van dit onderzoek zijn klein. Door de contrastvloeistof kunt u misselijk worden. Mocht u allergisch zijn voor contrastvloeistof, geeft u dat dan van te voren aan. 

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact met ons op.