CT-scan perfusie van het hart

Een CT-hart-perfusieonderzoek is een aanvulling op een CT-scan van het hart waarbij de kransslagaders van het het hart beoordeeld worden. 

Uitleg onderzoek

Een CT-scan maakt met behulp van röntgenstraling een driedimensionaal (3-D) beeld van het hart. Een CT-hart-perfusieonderzoek bestaat uit twee delen. Tijdens het eerste deel wordt een CT-scan van uw hart gemaakt. De cardioloog kan hiermee het beloop van de kransslagaders beoordelen en er kunnen eventuele vernauwingen in beeld worden gebracht.

Deze methode geeft echter beperkte informatie weer over de gevolgen van deze vernauwingen op de doorbloeding van de hartspier. Daarom wordt bij een CT-hart-perfusieonderzoek een tweede opname gemaakt tijdens inspanning. Omdat het niet mogelijk is om inspanning te leveren in de scanner krijgt u een medicijn toegediend dat inspanning nabootst (adenosine).

Vervolgens wordt tijdens deze nagebootste inspanning een tweede scan gemaakt waarbij de doorbloeding van de hartspier in beeld gebracht wordt. Door de eerste en de tweede scan naast elkaar te leggen, kan de cardioloog de eventuele vernauwingen in de kransslagaders en de daarmee samenhangende doorbloeding van de hartspier goed beoordelen.

Voorbereiding

Er is geen bijzondere voorbereiding voor dit onderzoek nodig. Wel is het van belang dat u 3 uur van tevoren nuchter bent en vanaf 24 uur voor het onderzoek geen koffie, thee of chocolade meer inneemt. Bent u zwanger? Meldt u dit dan vooraf. Omdat er gebruik wordt gemaakt van röntgenstraling, kan er in dat geval voor een ander onderzoek worden gekozen. Op de dag van het onderzoek neemt u uw medicijnen in zoals u dat gewend bent. Patiënten met diabetes moeten in sommige gevallen hun medicatie aanpassen. Als dit bij u het geval is, zal uw arts dit met u bespreken.

U krijgt voor dit onderzoek een infuusnaaldje in beide ellebogen. Door het ene infuus zal contrastvloeistof worden toegediend; het andere infuus wordt gebruikt voor het medicijn dat inspanning nabootst. Als u allergisch bent voor contrastvloeistof, dan dient u dit van te voren aan te geven. In het geval van een verminderde nierfunctie zult u vanwege de belasting van de contrastvloeistof voorbehandeld worden.

Het onderzoek

De laborante zal u vragen om plaats te nemen op de onderzoekstafel. Deze tafel schuift langzaam een tunnel in. In de tunnel bevindt zich een röntgenbuis waarmee foto's worden gemaakt. Deze buis draait tijdens het maken van de foto's rond. Dit veroorzaakt wat lawaai, maar hier voelt u niets van.

Voor het maken van de eerste scan mag uw hart niet te snel kloppen. De beelden worden anders vaag en onscherp. Uw hartslag mag daarom niet boven de 65 slagen per minuut komen. Wanneer uw hart te snel klopt, kan de arts u bètablokkers geven: dit zijn middelen die uw hartslag verlagen. Om uw bloedvaten goed in beeld te kunnen brengen, wordt er via het infuus contrastvloeistof ingespoten. De contrastvloeistof verlaat het lichaam uiteindelijk via de urine. Daarom is het verstandig om na het onderzoek een paar extra glazen water te drinken.

Na de eerste scan wordt er 20 minuten gewacht tot het contrastmiddel uit het hart verdwenen is. U wordt dan uit de scanner geschoven, maar moet wel op de onderzoekstafel blijven liggen. Hierna krijgt u gedurende 4 minuten adenosine toegediend, waardoor het hart zich zal inspannen. Hierdoor kunt u het warm krijgen, duizelig en benauwd worden, of klachten van pijn op de borst krijgen. Dit hoort bij het onderzoek, u hoeft zich hierover geen zorgen te maken. Te allen tijde is er een arts aanwezig om u goed in de gaten te houden. Als het medicijninfuus gestopt wordt, nemen de klachten direct af. Het onderzoek neemt ongeveer een uur in beslag; u kunt na afloop gewoon naar huis.
 

Nazorg

De risico's van dit onderzoek zijn klein. Door de contrastvloeistof kunt u misselijk worden. Mocht u allergisch zijn voor contrastvloeistof, geeft u dit dan van tevoren aan.