COPD

COPD (Engels: chronic obstructive pulmonary disease; Nederlandse verzamelnaam: chronische obstructieve longaandoeningen) is een te voorkomen en behandelbare aandoening van de luchtwegen en de long. De aandoening wordt gekenmerkt door een vernauwing van luchtwegen (luchtwegobstructie) die niet meer compleet weggaat. Meestal neemt de luchtwegobstructie naarmate de tijd verstrijkt zelfs toe. In de luchtwegen is daarbij een ontstekingsreactie aantoonbaar. Verder is niet alleen de long aangedaan, maar ook in andere organen kunnen effecten van COPD optreden. De belangrijkste oorzaak van deze aandoening is roken.

Symptomen

Meestal begint het ziektebeeld met hoesten en slijm opgeven (sputum). Later komt daar ook vaak kortademigheid in rust, of bij inspanning (traplopen, fietsen, stofzuigen, enz.) bij.

Diagnose

Wanneer er een vermoeden voor de diagnose COPD bestaat, wordt de longfunctie getest om te beoordelen of er sprake is van een luchtwegobstructie. Aanvullende onderzoeken kunnen bestaan uit een thoraxfoto en een bloedtest.

Behandeling

Meestal nemen de klachten behorend bij COPD langzamerhand toe. Om de klachten te verminderen zijn er medicijnen beschikbaar. Deze medicijnen verwijden de luchtwegen (bronchiën) en worden soms gecombineerd met medicatie die de ontstekingsreactie in de luchtwegen tegengaat. Voor welke behandeling u in aanmerking komt, hangt van uw longfunctie af.

Er zijn helaas geen geneesmiddelen die COPD kunnen genezen. Er zijn gelukkig wel medicijnen die helpen het ziekteverloop te vertragen en klachten als benauwdheid en hoesten te verminderen. 

Medicatie

Medicijnen inhaleren

De meeste mensen met COPD gebruiken een combinatie van luchtwegverwijders en ontstekingsremmers. Dit zijn bijna altijd medicijnen die u inademt via een inhalator, in de volksmond ook wel een "puffer" genoemd. 

Luchtwegverwijders

Omdat u bij COPD vaak last heeft van benauwdheid, is een puffer met een luchtwegverwijdend medicijn vaak noodzakelijk. Luchtwegverwijders zorgen ervoor dat de spiertjes rondom uw luchtwegen zich wat ontspannen, waardoor de luchtwegen wijder worden en u gemakkelijker kunt ademen. De huisarts of longarts zal samen met u kijken hoe vaak u de puffer moet gebruiken.

  • Kortwerkende luchtwegverwijders werken gemiddeld binnen vijf minuten en behouden maximaal 6 uur hun werking.
  • Een puffer met langwerkende luchtwegverwijders geeft zo'n 12 tot 24 uur verlichting.

Ontstekingsremmers

Omdat er bij COPD continu ontstekingen zijn in de longen, zal de arts u een puffer met daarin een ontstekingsremmer voorschrijven. Het duurt een aantal weken voordat ontstekingsremmers hun werk gaan doen. Het is belangrijk om deze medicijnen volgens het voorschrift te gebruiken; ontstekingsremmers zijn namelijk onderhoudsmedicijnen en moeten dan ook voor langere tijd heel strikt gebruikt worden om de werking ervan te waarborgen. 

Overige medicijnen bij COPD

Als u naast COPD veel last heeft van allergische reacties, kan uw arts medicatie voorschrijven die dat onderdrukt. Het kan dan een puffer zijn, maar ook gewoon een tabletje of neusspray.

Ook kan het zijn dat u de ontstekingsremmers en luchtwegverwijders naast elkaar moet gebruiken, of in de vorm van een combinatiemedicijn. Soms is een antibioticumkuur nodig om infecties in de longen te bestrijden.

Als u COPD heeft, krijgt u bovendien elk jaar een oproep voor de griepprik.

Bron en meer informatie: www.longfonds.nl

Alternatieve behandeling

Sommige mensen met COPD hebben behoefte aan meer dan alleen de zorg uit het reguliere, medische circuit. Een alternatieve behandeling kan dan uitkomst bieden.
Bron en meer informatie: www.longfonds.nl

Meer informatie

NVALT richtlijnen COPD