COPD

Wat is COPD

COPD (Engels: chronic obstructive pulmonary disease; Nederlands: chronische obstructieve longaandoeningen) is een te voorkomen en behandelbare aandoening van de luchtwegen en de long. De aandoening wordt gekenmerkt door vernauwing van luchtwegen (luchtwegobstructie) die niet meer compleet weggaat. Meestal neemt de luchtwegobstructie zelfs over de tijd toe. In de luchtwegen is daarbij een ontstekingsreactie aantoonbaar. Verder is niet allen de long betrokken maar ook in andere organen kunnen effecten van COPD optreden. De belangrijkste oorzaak voor deze aandoening is roken.

Wat zijn de symptomen

Meestal begint het ziektebeeld met hoesten en slijm opgeven (sputum), daar komt later nog vaak kortademigheid bij inspanning bij (traplopen, fietsen, stofzuigen, enz.) of in rust.

Diagnose

Wanneer er een verdenking bestaat op COPD wordt er een longfunctie gedaan om te beoordelen of er sprake is van een luchtwegobstructie. Aanvullende onderzoeken zijn thorax foto en bloedonderzoek.

Behandeling

Meestal nemen de klachten die behoren tot COPD langzamerhand toe. Om de klachten te verminderen zijn er medicijnen beschikbaar. Deze medicijnen verwijden de luchtwegen (bronchiën) en worden soms gecombineerd met medicatie die de ontstekingsreactie in de luchtwegen tegengaat. Voor welke behandeling u in aanmerking komt, hangt daarbij van uw longfunctie af.

Het gebruiken van medicijnen bij COPD is erg belangrijk. Ze kunnen helpen om het ziekteverloop te vertragen. Er zijn verschillende soorten medicijnen die uw klachten kunnen verminderen.

Wat doen longmedicijnen? Het gebruiken van medicijnen bij COPD is erg belangrijk. Ze kunnen helpen om het ziekteverloop te vertragen. Er zijn verschillende soorten medicijnen die uw klachten kunnen verminderen.

Er zijn helaas geen geneesmiddelen die COPD kunnen genezen. Maar er zijn wel medicijnen die helpen om klachten als benauwdheid en hoesten te verminderen. De kans is groot dat u medicijnen voor COPD krijgt voorgeschreven.

Medicatie

Medicijnen inhaleren

De meeste mensen met COPD gebruiken een combinatie van luchtwegverwijders en ontstekingsremmers. Dit zijn bijna altijd medicijnen die u inademt via eeninhalator, in de volksmond ook wel puffer genoemd.Bekijk het filmpje over longmedicijnen

Luchtwegverwijders

Omdat u bij COPD vaak last heeft van benauwdheid, is een puffer met een luchtwegverwijdend medicijn vaak noodzakelijk. Luchtwegverwijders zorgen ervoor dat de spiertjes rondom uw luchtwegen zich wat ontspannen, waardoor de luchtwegen wijder worden en u gemakkelijker kunt ademen. De huisarts of longarts zal samen met u kijken hoe vaak u de puffer moet gebruiken.

  • Kortwerkende luchtwegverwijders werken gemiddeld binnen vijf minuten en houden maximaal 6 uur hun werking.
  • Een puffer met langwerkende luchtwegverwijders geeft zo'n 12 tot 24 uurverlichting.

Ontstekingsremmers

Omdat er bij COPD continu ontstekingen zijn in de longen, zal de arts u een puffer met daarin een ontstekingsremmer voorschrijven. Het duurt een aantal weken voordat ontstekingsremmers hun werk gaan doen. Het is belangrijk om deze medicijnen bij COPD te gebruiken zoals de arts dit voorschrijft. Ontstekingsremmers zijn namelijk onderhoudsmedicijnen en moeten dan ook voor langere tijd heel strikt gebruikt worden. Deze therapietrouw is erg belangrijk voor een goede werking van de medicijnen.

Overige medicijnen bij COPD

Als u naast COPD veel last heeft van allergische reacties, kan uw arts medicatie voorschrijven die dat onderdrukt. Het kan dan een puffer zijn, maar ook gewoon een tabletje of neusspray.

Ook kan het zijn dat u de ontstekingsremmers en luchtwegverwijders naast elkaar moet gebruiken of in de vorm van een combinatiemedicijn. Soms is een antibioticumkuur nodig om infecties in de longen te bestrijden.

Als u COPD heeft, krijgt u bovendien elk jaar een oproep voor de griepprik.

Bron en meer informatie: www.longfonds.nl

Alternatieve behandeling

Sommige mensen met COPD hebben behoefte aan meer dan alleen de zorg uit het reguliere, medische circuit. Een alternatieve behandeling kan dan uitkomst bieden.
Bron en meer informatie: www.longfonds.nl

Zie ook:

NVALT richtlijnen COPD