Boezemflutter/ Atriumflutter

Boezemflutter of atriumflutter is een hartritmestoornis uitgaand van de rechterboezem (het rechter atrium). Het is een regelmatige, snelle hartslag, meestal 150 keer per minuut. Deze ritmestoornis komt veel minder vaak voor dan boezemfibrilleren.  

Klachten

Bij een boezemflutter klopt het hart snel en regelmatig. Soms kan het hart echter ook onregelmatig kloppen. Dit leidt naast klachten van hartkloppingen ook tot kortademigheid, moeheid en eventueel pijn op de borst. Daarnaast kan het inspanningsvermogen verminderd zijn. Bij een flutter is er ook sprake zijn van een verhoogd risico op het krijgen van een herseninfarct. Dit komt door stolsels die ontstaan door het stilstaan van bloed in de boezems.

Oorzaken

Bij een boezemflutter draait de elektrische prikkel in de rechterboezem rond. Dit gaat heel snel, zo’n 250 tot 350 keer per minuut. De AV-knoop laat slechts de helft van de prikkels door. Dit heet een 2-op-1-geleiding, waardoor er een hartslag ontstaat van rond de 150 per minuut. Het ritme is regelmatig. Mogelijke oorzaken van boezemflutter zijn:

- een gaatje tussen de boezems (atriumseptumdefect)
- complicatie na een hartinfarct of hartoperatie
- een schildklieraandoening
- longziekten/longembolie
- overgewicht 
- het slaap-apneusyndroom

Onderzoek / diagnose

Een boezemflutter is met een ECG vast te stellen. Als een boezemflutter afgewisseld wordt met een normaal ritme (sinusritme),  kan het soms met een 24 uurs registratie vastgesteld worden (HolterECG).

Als u een boezemflutter heeft, zal er altijd een echo van het hart gemaakt worden. Dit is om vast te stellen of een structurele afwijking van het hart de oorzaak is van de boezemflutter.

Behandelingen

Een boezemflutter is geen levensbedreigende ritmestoornis. Het wordt vaak met medicatie behandeld. Een van de medicijnen is een bloedverdunner. Met een bloedverdunner wordt het risico op een herseninfarct of TIA verminderd. Bij een boezemflutter is de kans op stolselvorming verhoogd, doordat de boezems niet goed samentrekken en het bloed minder goed door de boezems stroomt.

Daarnaast wordt met medicatie geprobeerd de ritmestoornis te voorkomen en/of de ritmestoornis te vertragen.

Als de boezemflutter niet spontaan overgaat in een normaal ritme kan een cardioversie nodig zijn. Als de boezemflutter steeds weer terugkeert kan een ablatie vaak uitkomst bieden. 

Afdelingen / poliklinieken

De afdelingen waar u mee te maken kunt krijgen zijn:  Polikliniek Hartziekten in het LUMC (algemeen spreekuur of ritmespreekuur), Cardiologie Centrum VoorschotenPoliklinisch Centrum Lisse, de Hartfunctieafdeling, de Short stay, de Hartkatheterisatieafdeling, de radiologie of nucleaire afdeling en de Verpleegafdeling Hartziekten