Boezemfibrilleren / atriumfibrilleren

Boezemfibrilleren of atriumfibrilleren is een hartritmestoornis uitgaand van de linkerboezem (het linker atrium). Het is een veel voorkomende ritmestoornis: een op de vier mensen ouder dan 55 jaar krijgt er mee te maken. Het is vaak een onregelmatige, snelle hartslag. Een hoge bloeddruk, overgewicht, hartfalen, een ongezonde leefstijl met overmatig alcoholgebruik, het slaap-apnoe syndroom, harklepafwijkingen of een hartinfarct kunnen boezemfibrilleren veroorzaken.    

Klachten

Bij boezemfibrilleren klopt het hart te snel en onregelmatig.  Dit leidt naast klachten van snelle onregelmatige hartkloppingen tot kortademigheid, moeheid en pijn op de borst. Ook kan het zijn dat het inspanningsvermogen verminderd is. Een deel van de patiënten, veelal ouderen, hebben in het geheel geen klachten. Soms kan door de snelle hartslag hartfalen ontstaan. Daarnaast is er een verhoogd risico op het krijgen van een herseninfarct. Dit komt door stolsels die kunnen ontstaan door het stilstaan van bloed in de boezems.

H5 1boezem fibrillerenKlachten en gevolgen van boezemfibrilleren

Oorzaken

Elektrische chaos
Een normaal hartritme is regelmatig en afkomstig vanuit één plek in het hart, de sinusknoop. Hier wordt een elektrische prikkel afgegeven die door het hart, via de zogenaamde AV-knoop, wordt doorgegeven aan de kamers en het rondpompen van het bloed in gang zet. Bij boezemfibrilleren komen de elektrische prikkels niet vanuit één plek, maar vanuit meerdere plaatsen in de linker boezem. Dit gebeurt snel en onregelmatig.  Deze prikkels worden via de  AV knoop wisselend doorgegeven aan de kamers. Dit kan snel of langzaam zijn.

Risicofactoren
Boezemfibrilleren komt steeds vaker voor omdat we ouder worden. De meest voorkomende oorzaken van boezemfibrilleren zijn een hoge bloeddruk, overgewicht, hartfalen, een ongezonde leefstijl met overmatig alcoholgebruik, het slaap-apnoe syndroom, hartklepafwijkingen of een hartinfarct. .

Onderzoek / diagnose

Boezemfibrilleren is met een ECG vast te stellen. Als boezemfibrilleren afgewisseld wordt met een normaal ritme (sinusritme),  kan het soms met een 24-uurs registratie vastgesteld worden (HolterECG).

Als u boezemfibrilleren heeft, zal er altijd een echo van het hart gemaakt worden. Dit is om vast te stellen of een hartklepafwijking de oorzaak is van het boezemfibrilleren.

Behandelingen

Boezemfibrilleren is geen levensbedreigende ritmestoornis. Het wordt vaak met medicatie behandeld. Het belangrijkste medicijn is een bloedverdunner. Met een bloedverdunner wordt het risico op een herseninfarct of TIA verminderd. Bij boezemfibrilleren is de kans op stolselvorming verhoogd, doordat de boezems niet goed samentrekken en het bloed minder goed door de boezems stroomt.

Daarnaast wordt vaak onderhoudsmedicatie gegeven om de snelle hartslag te vertragen of om te voorkomen dat de ritmestoornis optreedt. 

Als het boezemfibrilleren niet spontaan overgaat in een normaal ritme, kan een cardioversie nodig zijn. Als het boezemfibrilleren steeds weer terugkeert en medicatie helpt niet voldoende of teveel bijwerkingen geeft, dan kan een ablatie uitkomst bieden. 

Afdelingen / poliklinieken

De afdelingen waar u mee te maken kunt krijgen zijn: de Polikliniek Hartziekten in het LUMC (algemeen spreekuur of ritmespreekuur), Cardiologie Centrum Voorschoten, Poliklinisch Centrum Lisse, de Hartfunctieafdeling, de Short stay, de Hartkatheterisatieafdeling, de radiologie of nucleaire afdeling, de Verpleegafdeling Hartziekten of Verpleegafdeling Thoraxchirurgie en het OK centrum.