Aortaklepstenose

Een aortaklepstenose is een vernauwing van de hartklep tussen de linkerhartkamer en de aorta; de lichaamsslagader. Door de vernauwing kan er minder bloed per hartslag door de klep heen naar het lichaam worden gepompt.

Oorzaken

De belangrijkste oorzaak van een aortaklepstenose is verkalking van de klep waardoor deze minder goed opent. De verkalking is deel van het afnemen van de klepfunctie door veroudering. Andere belangrijke oorzaken zijn acuut reuma of een aangeboren klepafwijking.

H2 3artoaklep stenose
Een normale tricuspide (tri: drie; cuspis: klepbladen) aortaklep bevat drie klepbladen, waarboven bij twee daarvan een coronair (kransslagader) afgaat. Een bicuspide (bi: twee) heeft slechts twee klepbladen in plaats van drie. Dit kan voor problemen zorgen, zoals snelle degeneratie (veroudering) met vernauwing en lekkage van de klep. Patiënten met een bicuspide aortaklep hebben ook een verhoogd risico op verwijding van de aorta (grote lichaamsslagader).

Diagnose

Hartklepafwijkingen kunnen lang onopgemerkt blijven. Als u geen klachten heeft, is een operatieve behandeling meestal niet nodig. Wanneer er bij een aortaklep stenose klachten optreden moet de vernauwing behandeld worden. Belangrijkste klachten zijn pijn op de borst zijn of duizeligheid bij inspanning en bewustzijnsverlies. Een aortaklepstenose geeft daarnaast vaak benauwdheids klachten tijdens inspanning

Aanvullende diagnostiek
Een klepafwijking is vaak al te horen als een ruisje aan het hart, te beluisteren met een stethoscoop. Het belangrijkste onderzoek om een afwijking van de hartkleppen te beoordelen is een echo van het hart. Voor een nog duidelijker afbeelding van de hartklep of om de precieze afwijking te bekijken, kan het nodig zijn ook een echo via de slokdarm te maken. Als er besloten wordt de klep te opereren zullen er aanvullende onderzoeken verricht worden.

Behandeling

De behandeling van een aortaklepstenose bestaat uit het chirurgisch verhelpen van de vernauwing door de eigen hartklep te vervangen door een mechanische of een biologische kunstklep. Er zijn geen medicijnen om een hartklepvernauwing te verhelpen.

Sinds enige jaren is het ook mogelijk een hartklep te vervangen met een ingreep via de bloedvaten in de lies, de percutane aortaklepvervanging.

In een acute situatie of wanneer een klepoperatie een te hoog risico is, kan de vernauwing door het opblazen van een ballon in de klep deels worden verholpen.

 

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op. 

Hartklepkeuze.nl

De website www.hartklepkeuze.nl geeft u praktische informatie over hartklepafwijkingen, hartklepprothesen en de operatie.

Als u aan uw aortaklep of mitralisklep geopereerd moet worden dan kunt u op deze website de 'Hartklepkeuzehulp' doorlopen. Met behulp van deze keuzehulp leert u meer over de verschillende hartklepprothesen en wat dat voor u persoonlijk betekent. Zo kunt u goed geïnformeerd met uw arts een keuze maken.