Aortaklepinsufficiëntie

Een aortaklepinsufficiëntie is een lekkage van de hartklep tussen de linkerhartkamer en de aorta; de lichaamsslagader. Door de vernauwing stroomt een deel van het bloed dat per hartslag door de klep heen naar het lichaam wordt gepompt weer terug de hartkamer in.

Oorzaken

Aortaklepinsufficiëntie kan ontstaan door veroudering van de klep, vaak in combinatie met verwijding van de aorta. Ook een verwijding van de aorta alleen bijvoorbeeld bij het syndroom van Marfan, of een scheur van de aorta kan lekkage van de klep geven. Andere belangrijke oorzaken zijn een ontsteking van de aortaklep, endocarditis en een aangeboren klepafwijking.

Diagnose

Hartklepafwijkingen kunnen lang onopgemerkt blijven. Belangrijkste symptomen van een aortaklep insufficiëntie zijn benauwdheidsklachten. Ook kan er inspanningsgebonden pijn op de borst ontstaan.

Aanvullende diagnostiek
Een klepafwijking is te horen als een ruisje aan het hart, te beluisteren met een stethoscoop. Het belangrijkste onderzoek om een afwijking van de hartkleppen te beoordelen is een echo van het hart. Voor een nog duidelijkere afbeelding van de hartklep of om de precieze afwijking te bekijken, kan het nodig zijn ook een echo via de slokdarm te maken. Als er besloten wordt de klep te opereren, zullen er aanvullende onderzoeken verricht worden.

Bij een hartklepafwijking bestaat er een verhoogd risico op een endocarditis. Vooraf aan bepaalde ingrepen moet u antibiotica gebruiken om een ontsteking te voorkomen. Dit wordt 'endocarditis-profylaxe' genoemd.

Behandeling

De behandeling van een aortaklepinsufficiëntie bestaat uit een operatie waarbij de chirurg een nieuwe mechanische of biologische klep plaatst of de klep repareert. Zo nodig wordt ook de aorta vervangen door een kunststof buis.

Bij een aortaklepinsufficiëntie zullen medicijnen voorgeschreven worden die vaatverwijdend en vochtafdrijvend werken. Hiermee kunnen de klachten worden verminderd en kan de hartfunctie in tact gehouden worden.

 

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op. 

Hartklepkeuze.nl

De website www.hartklepkeuze.nl geeft u praktische informatie over hartklepafwijkingen, hartklepprothesen en de operatie.

Als u aan uw aortaklep of mitralisklep geopereerd moet worden dan kunt u op deze website de 'Hartklepkeuzehulp' doorlopen. Met behulp van deze keuzehulp leert u meer over de verschillende hartklepprothesen en wat dat voor u persoonlijk betekent. Zo kunt u goed geïnformeerd met uw arts een keuze maken.